U liječenju raka, što znači “nadir”?

Kada pacijent koji boluje od raka dosegne svoj nadir, to znači da su broj krvi pacijenata najniži tijekom liječenja. Nizak broj krvi uzrokuje niz simptoma uključujući letargiju, ali također ostavljaju pacijenta vrlo osjetljiv na infekciju. Zbog toga su tretmani raka pažljivo određeni, tako da liječnici znaju kada očekivati ​​nadir, a bolesnici s rakom obično su upozoreni prije svega o rizicima tog razdoblja. Nakon nadira, krvni broj pacijenata će početi rasti, smanjujući rizik od opasnosti i nadajući se povratku dobrog zdravlja.

Da biste razumjeli ovo stanje, može vam pomoći da znate što je “krvna slika”. Krvne vrijednosti se izvode uzimanjem uzorka krvi i njegovim korištenjem kako bi se odredile razine raznih komponenti krvi u tijelu, uključujući bijele krvne stanice i crvene krvne stanice. Kemoterapija smanjuje broj krvi ometajući proizvodnju novih krvnih stanica u srži kostiju, što dovodi do odbijanja krvi jer više ne nastaju stanice.

Bijele krvne stanice posebno su važne tijekom kemoterapije, jer imaju najkraći životni vijek u krvi i oni su prva linija obrane od infekcije. Kada se broj krvi počinje opadati, bijele krvne stanice obično vode put i pacijent ostaje bespomoćan. Kako tijelo procesira kemoterapiju, matične stanice u koštanoj srži počinju se ponovno podijeliti i proizvoditi nove krvne stanice, a krvni broj će početi rasti.

Važno je vrijeme kemoterapije. Ako se liječenje daje kada matične stanice aktivno proizvode nove bijele krvne stanice, to može rezultirati dugoročnim problemima pacijenta, uključujući gubitak kostiju. Dakle, krv se testira prije nego što se određuje gdje su matične stanice u svom proizvodnom ciklusu, što traje oko 28 dana. Ako se planira više od jednog tretmana u ciklusu kemoterapije, drugi tretman se daje prije nego što matične stanice imaju priliku potpuno se oporaviti, osiguravajući da neće biti u aktivnoj produkciji.

Vrijeme ovog razdoblja varira, ovisno o uključenom lijeku, ali raspon je obično sedam do 14 dana. Tijekom nadir, pacijenti moraju izbjegavati potencijalne izvore infekcije, jer čak i prehlada može postati vrlo ozbiljna za pacijenta s rakom s malim brojem krvi. Ljudi se također obično osjećaju posebno slabo tijekom nadir razdoblja, što je nešto što prijatelji i obitelj svibanj želite imati na umu.